Değerli Taş Yakut

Anasayfa | Bloglar | Değerli Taş Yakut

Değerli Taş Yakut - Emek Mücevher
yakut, kolye, mücevher, pırlanta, yüzük, küpe, kadın, moda, yakut taşı 26 Ağustos 2022 / Cuma

Değerli Taş Yakut

Değerli Taş Yakut

Yakut, mücevher alanında kabul edilmiş 4 değerli taştan birisidir. Değerli taşlar olarak bilinen, elmas, yakut, safir ve zümrüt mücevherlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Güzellik ve estetik bakımından en değerli taşlardan biri olan yakut, Hindistan’da taşların efendisi olarak kabul edilmektedir. Yakut, elmastan sonra en değerli ve sert taştır. Yakut taşının değerli olması ve yüzük, kolye, küpe, bileklik, gerdanlık gibi takılarda sıkça kullanılmasındaki etkenlerden birisi de budur. Kırmızının çok çeşitli tonlarında olabilen yakut, mücevher tutkunlarının en favori taşları arasında yer alır.

Kırmızı rengin çeşitli tonlarında, kırmızıdan kahverengiye ve pembeden eflatuna giden bir renk yelpazesine sahiptir. Yakut taşına kırmızı rengi veren içerdiği krom elementidir. En fazla tercih edilen ve değer gören yakut taşı ise koyu, canlı kırmızı renge sahip olandır.

Yakut taşı aynı zamanda “Ruby” olarak da bilinir. Ruhsal ve fiziksel açıdan olumlu yönleriyle son derece etkin bir taş olan yakut taşı yüzyıllardır insanların vazgeçilmez takı ve süs eşyası olarak mücevherlerini süslemiştir. Yakut renginin taş içindeki dağılımı noktalı ve dalgalıdır. Yakut taşı ham halde iken ışık geçirmez, kesime uğradıktan sonra elmas kadar parlaktır.

Şans getirdiğine inanılan yakut taşı, sevgi, başarı ve zenginlik gibi kavramların da simgesi olmuştur. Kişiye huzur, mutluluk ve güven verdiğine inanılan yakut taşı, yüzük, kolye, küpe gibi mücevher tasarımlarında sıkça tercih edilir. Yakut taşı sadece mücevher tasarımında değil aynı zamanda tespih modellerinde de ilgi görmektedir. Yakut taşının fiyatı, madenin kalitesine, gerçekliğine ve işlenişine göre değişiklik göstermektedir.

Yakut taşı yapısı nedeniyle çok sert bir taştır. Bu nedenle darbelere karşı oldukça dayanıklı bir taştır. Yakut taşı bulunan bir kolye ya da küpe takacaksanız parfüm, sprey, makyaj malzemelerinin yakut taşının parlaklığının azalmasına neden olacağını bilmelisiniz. Yakut mücevher kullanırken yakut taşının özelliğini kaybetmemesi için kimyasal maddeler ile temas etmemesine özen göstermeniz gerekir.

Yakut taşı temizlenirken yapısının bozulmasına neden olacak köpüklü su, fırça gibi malzemelerden uzak durulması gerekir. Yakut taşın rahat temizlenebilmesi için bol ve berrak su ile yıkanması önerilir. Yakut taşı ile tasarlanmış takılar metalinin zarar görmemesi ve çizilmemesi için diğer mücevherlerle bir arada saklanmamalıdır.