Safir, Nadir Bulunan Değerli Taş

Anasayfa | Bloglar | Safir, Nadir Bulunan Değerli Taş

Safir, Nadir Bulunan Değerli Taş - Emek Mücevher
safir, değerli taş, nadir, mücevher, kadın, aksesuar 04 Ocak 2022 / Salı

Safir, Nadir Bulunan Değerli Taş

Safir, Nadir Bulunan Değerli Taş

Değerli Taş: Safir

Gizemli, değerli, sürprizlerle dolu ve değerli bir taş: safir. Belki de mavi rengin en saf seçeneğini nadir bulunan safir taşı sunmaktadır. Mavilerin efendisi olarak da anılan safir taşı, doğada birden fazla çeşitte bulunmaktadır. Değerli taşlar içerisinden safir taşı, mavi ve mavinin tonlarında olduğu bilinmektedir. Ancak nadir bulunan safir taşının açık mavi ve koyu mavi renk seçenekleri de bulunmaktadır. Açık mavi safir taşına dişi, koyu mavi safir taşına ise erkek safir denmektedir. Safir taşı, ışığı yansıtma biçimlerine göre değişiklik göstermektedir.

Safir, başka bir değerli taş olarak bilinen elmastan sonra en sert kristaldir. Nadir bulunan safir taşları yüksek ısıya dayanıklıdır. Safir taşının başka bir ismi de “gök yakut” olarak bilinmektedir.

Dünyanın en pahalı ve en değerli taşları arasında bulunan safir taşı, doğal yollarla en zor bulunan değerli taşlardan bir tanesidir. Elmastan dahi daha nadir bulunmaktadırlar.

Safir taşı, asil ve büyülü bir güzellikte olmasının yanı sıra gizemli bir taştır da. Safir taşına her baktığınızda farklı bir mavinin derinliğini görebilirsiniz. Safir taşının ana rengi muhteşem ve etkileyici mavidir, ki mavi renk yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki insanların yaklaşık %50’sinin en sevdiği renktir. Hem erkek hem de kadın için, doğada nadir bulunan safir taşı oldukça ilgi görmektedir.

Safir taşın temel renk teması mavi renktir, ancak safir her çeşit renkten olabilir, maviden siyaha geniş bir renk skalasına sahiptir. Mavinin koyu tonları ve lacivert safir taş oldukça yaygındır. Bunun yanı sıra nadir bulunan safir taşının pembe, turuncu, sarı ve yeşil gibi çeşitli renkleri de mevcuttur. Safir taşın rengi, özünde barındırdığı safir kristali elementine göre değişiklik gösterir. Örneğin, safir taşın içerisinde titanyum elementi varsa kristal mavi yansıma verir, bundan dolayı safir taşın rengi mavi olur. Eğer safir taşın içerisinde krom elementi varsa safir taş daha çok kırmızıya yakın bir tona sahip olur. Krom elementi safir taşın içerisinde yoğun olarak bulunuyorsa safir taş tam kırmızı olacaktır, bu durumda da kristal yakut olarak adlandırılır. Rengin doygunluğu da barındırdığı mineralin yoğunluğuna bağlıdır.

Safir takı kullanırken nelere dikkat edilmelidir? Mücevherinizde safir taş bulunuyorsa nasıl kullanmalısınız?

Safir, pırlantadan sonra en sert taş olarak bilinir. Bu sayede darbelere oldukça dayanıklıdır. Parfümler, spreyler ve makyaj malzemeleri safir taşın parlaklığının kaybolmasına neden olabilir. Köpüklü su ve diş fırçası yardımıyla kolaylıkla temizlenebilir. Sonrasında safir bol su ile durulanmalıdır. Safir her ne kadar sert bir taş olsa da kullanılmadığı zamanlarda metal kısmının çizilip zarar görmemesi için diğer mücevherler ile karışık bir şekilde saklanmamalıdır.

Safir hangi mücevherlerde kullanılır? Safir taş hangi mücevherlerde var?

Safir mücevher üreticilerinin çok sık kullandığı nadir bir taştır. Nadir bulunan safir taşı, çoğunlukla yüzük, kolye, küpe ve gerdanlıklar üzerinde pırlanta taşlar ile kullanılır. Safir taş bulunan mücevherlerinizi set olarak kullanabileceğiniz gibi tek bir kolye olacak şekilde de kullanabilirsiniz. Mavinin neredeyse her tonunda bulunabilen safir mücevherlerde renk tercihi tamamen sizin renk ve göz zevkinize bağlıdır.

Nadir bulunan safir taşı, özellikle kadife kıyafetlerle, şık gece kıyafetleri ile kullanılmaktadır. Safir taş bulunan mücevherlerin siyah kıyafet ile kullanılması asalet göstergesi kabul edilir. Bunun yanında açık renk elbiselerin de hareketlendirilmesinde safir taş içeren mücevherler kullanılır. Bunun yanında nadir de olsa, tek taş yapımında safir kullanılmaktadır.