Mücevher Hakkında Her Şey

Anasayfa | Bloglar | Mücevher Hakkında Her Şey

Mücevher Hakkında Her Şey - Emek Mücevher
mücevher, kadın, safir, zümrüt, yakut, yüzük, pırlanta, altın, gümüş, elmas 03 Ağustos 2022 / Çarşamba

Mücevher Hakkında Her Şey

Mücevherin Tarihçesi

Mücevher Nedir? Mücevher Neden Değerlidir?

Mücevher geçmişi ile tarih öncesi çağlara dayanıyor. Günümüzde kullandığımız mücevher, geçmişte kullanılmış olan mücevher çeşitlerinden oldukça farklı. Eski dönemlerde insanlar için mücevher değerinde olan renkli çakıl taşları vardı.

En eski mücevher, 25.000 yaşında ve balık kılçığından yapılmış bir kolye olarak biliniyor. Monako’da bir mağarada bulunan kolye, o çağda yaşayan birisi için, tılsım niteliği taşıyordu. Ayrıca mücevher, o zamanlarda da zenginliğin ve gücün temsilcisiydi. Bu görüş oldukça yaygındı. Avrupa’da sadece zengin ve yüksek rütbeli kilise görevlileri mücevher takabilirdi.

Mücevher Nedir?

Mücevher, değerli taşlar ve metallerden yapılmış yüzük, kolye, bilezik ve küpe gibi aksesuarlardır. Mücevher, genel olarak stil tamamlayıcı aksesuarlar olarak görünse de belirli kültürlerde mücevherlere çok farklı anlamlar yüklenmiştir. Mücevher tasarımlarında bazı ortak figürler ve motifler göze çarpabilir. Mücevher, sembolik yanını günümüzde de sürdürmektedir. Bu semboller mücevher kullanan kişiler için önemli olabilir. Örneğin koruma sembolü, mücevheri takan kişinin kendisini güçlü ve güvende hissetmesini sağlayabilir. Mücevher sembolleri, duyguları aktarmada da oldukça büyük bir rol oynar. Karşınızdaki kişiye sadakati temsil eden bir mücevher, örneğin yüzük, hediye ettiğinizde ona bağlılığınızı göstermiş olursunuz.

Mücevher Çeşitleri

  • Elmas:

Mücevher dünyasında en popüler olan taşlardan birisi elmas olarak bilinmektedir. Karşınızdaki kişiye verdiğiniz değeri göstermek veya stilinize ışıltı ve çekicilik eklemek isterseniz, elmas en doğru seçim olacaktır.

  • Pırlanta:

Elmas, kesilerek ve parlatılır ve bu şekilde pırlanta üretilir. Pırlanta yüzük, pırlanta kolye, pırlanta küpe, sıklıkla tercih edilen mücevher çeşitleri arasına girmektedir.

  • Yakut:

Yakut, aşkı ve güzelliği simgeler. Yakut, kırmızı renkli bir mücevherdir. Çok özel bir hediye almak isterseniz yakut taşlarıyla süslenmiş mücevherleri tercih edebilirsiniz.

  • Safir:

Safir mavi tonlarını taşıyan, insanda huzur duygusu uyandıran değerli bir taştır. Özellikle de tektaş yüzüklerde ve kolye tasarımlarında kullanılmaktadır.

  • Zümrüt:

Zümrüt, yeşil rengine sahip değerli bir taştır. Safir gibi, farklı tonlarda olabilir ve rengi koyulaştıkça daha da değerlenir. Zümrüt eski çağlardan beri güç sahibi kişilerin favori takı tasarımı da yerini alan bir taştır.

Mücevher Yapımında Kullanılan Metaller

Altın, mücevher yapımında kullanılan en değerli ve ağır metallerden biridir. Doğal haliyle parlak renge sahip olan altın çok uzun yıllar boyunca değerini korur ve tahrip olmaz. Altın kolye, altın yüzük, altın bilezik ve altın yüzük gibi çoğu takıda tercih edilir.

  • Gümüş:

Değerli bir metal olan gümü, tarih öncesi çağlardan bu yana mücevher yapımında tercih edilmektedir. Gümüş kolye, gümüş bilezik, gümüş küpe ve gümüş yüzük gibi pek çok takıda kullanılmaktadır.

  • Platin:

Platin, gümüş- beyaz renginde bir metaldir. Doğada en nadir bulunan metal olan platin diğer metallere kıyasla daha değerlidir. Yüzüklerde ve saatlerde daha çok tercih edilir.